ΥΓΕΙΑ - ΕΥΕΞΙΑ

ΚΡΑΜΠΕΣ.....


Ξαφνικές ακούσιες συσπάσεις των μυών του ποδιού και κυρίως της γάμπας, οι οποίες κρατούν από μερικά λεπτά έως λίγα δευτερόλεπτα, προκαλώντας πόνο, καθώς δε αφήνουν περιθώρια στους μυς να χαλαρώσουν.
Υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που ευνοούν την εμφάνισή τους και οι ειδικοί τις ενοχοποιούν, όπως το στρες, οι υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιόξινα και τα υπερτασικά.

Ρόλο κλειδί: για την πρόληψή τους φαίνεται ότι παίζει και η καλή διατροφή και η ενυδάτωση.
Συγκεκριμένα για τις κράμπες ενοχοποιείται η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και νατρίου.
Αυτό που μπορεί να βοηθήσει λοιπόν στην πρόληψή τους είναι:
  • διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Και τα δύο έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη συσταλτικότητα των μυών. Τροφές που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα πράσινα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα καρύδια.
  • Τροφές με κάλιο. Προτιμήστε λοιπόν φρέσκα λαχανικά όπως αρακάς, λάχανο, καλαμπόκι, πιπεριές, πατάτες αλλά και φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια και βερίκοκα.
  • Προσπάθησε να προσλαμβάνεις άφθονα υγρά και νάτριο. Η σωστή ενυδάτωση και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται να αποτρέπουν τις κράμπες.
  • Τέλος, βάλε λίγο φρένο στην κατανάλωση αλκοόλ.
Οι μυικές κράμπες μπορούν να συμβούν στον καθένα και σε κάθε ηλικία, αλλά πιο συχνές είναι στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους, στους αθλητές, στους αγύμναστους, αλλά και στους υπέρβαρους. Έχουν παρατηρηθεί όμως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν κάνεις καθιστική δουλειά και παραμένουν τα πόδια σου στην ίδια θέση για αρκετή ώρα μπορεί να πάθεις κράμπα. Γι' αυτό άλλαζε συχνά στάση και φρόντιζε να κινείς ελαφρά τα πόδια σου, ενώ ανά τακτά διαστήματα να κάνεις διάλειμμα για να σηκωθείς έτσι ώστε να γίνει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες σου.

Σε κάποιους οι κράμπες εκδηλώνονται την νύχτα. Για να το αποφύγεις αυτό φρόντισε κατά την διάρκεια της ημέρας να κάνεις λίγη γυμναστική, ή κάποιες διατάσεις για λίγα λεπτά και να τεντώνεις τη γάμπα σου πιάνοντας τα δάχτυλα του ποδιού σου τραβώντας τα προς τα πάνω και κρατώντας όσο μπορείς το πόδι σε ευθεία.

Στην άσκηση αρκετές συχνές είναι η εμφάνιση των κραμπών. Στην διάρκεια κάποιας έντονης δραστηριότητας, αφού ο οργανισμός αφυδατώνεται και διαταράσσονται οι ηλεκτρολύτες. Ειδικά αν δεν είσαι αρκετά γυμνασμένος οι πιθανότητες αυξάνονται. Για την πρόληψή τους? Σωστό ζέσταμα και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης των μυών.

Οι ευρυαγγείες συνοδεύονται συνήθως από συμπτώματα όπως πρήξιμο, μουδιάσματα και κράμπες. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χρήση αντισυλληπτικών κ.α. Οπότε: αποφυγή περιττού βάρους, τακτική ξεκούραση των ποδιών ανασηκωμένα μ΄ ένα μαξιλάρι από κάτω, αποφυγή των ψηλών τακουνιών, της άσκοπης ορθοστασίας, την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια και την συχνή χρήση σάουνας.

Τι κάνω?
Σε πρώτη φάση αυτό που χρειάζεται είναι να τεντώσεις τον μυ. Αν η κράμπα είναι στη γάμπα, σήκωσε τα δάχτυλα του ποδιού σου ψηλά ή προσπάθησε να τεντώσεις ψηλά το πόδι σου και να κάνεις μασάζ στο σημείο. Αν δεν υποχωρήσει βάλε πάγο και στη συνέχεια χλιαρές κομπρέσες ή κάνε ένα χλιαρό ντους ώσπου να χαλαρώσει ο μυς. Το ίδιο μπορείς να κάνεις αν πάθεις κράμπα και σε κάποιο άλλο σημείο τιυ σώματός σου. Σε περίπτωση που κολυμπάς και σε πιάσει κράμπα στο πόδι μην πανικοβληθείς. Γύρισε ανάσκελα και προσπάθησε με τα δάχτυλα του χαλαρού ποδιού σου να τεντώσεις το πόδι που έχει πάθει την κράμπα, πιέζοντας το στην περιοχή των δαχτύλων.
Εάν τώρα οι κράμπες είναι συχνές καλό θα ήταν η επίσκεψη στον γιατρό σου, προκειμένου να αποκλειστούν προβλήματα στο κυκλοφοριακό, καθώς και ορμονικά, μεταβολικά ή άλλου είδους....





ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ.....


Να θυμάσαι:
Η βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο αθλητικό τραυματισμό είναι πρωτοβάθμια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντικαταστήσεις το γιατρό σου. Φρόντισε να ζητάς πάντα τη βοήθειά του και να λειτουργείς μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του.

   ΑΝ ΕΠΑΘΕΣ ΚΡΑΜΠΑ
Οι κράμπες είναι μυικοί σπασμοί οι οποίοι μπορούν να εμφανιστούν σ’ έναν ή περισσότερους μυς της ίδιας ομάδας του σώματός μας. Η διάρκειά τους ποικίλλει, αλλά ο πόνος που προκαλούν είναι έντονος.
Οι Α’ Βοήθειες:
Ο στόχος πρέπει να είναι η επαναφορά του μυός στην αρχική του κατάσταση. Για να το πετύχεις προσπάθησε να τον «τεντώσεις». Στη συνέχεια συνιστάται μασάζ στο σημείο, ζεστό ντους και ξεκούραση.
ΑΝ ΓΥΡΙΣΕΣ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΟΥ
Στις περισσότερες περιπτώσεις το «γύρισμα» του πέλματος έχει ως αποτέλεσμα το διάστρεμμα αστραγάλου, δηλαδή τη μερική ή πλήρη ρήξη ενός συνδέσμου.
Οι Α’ Βοήθειες:
Τοποθέτησε πάγο για 8-10’, 3 με 5 φορές την ημέρα για τις πρώτες 24-72 ώρες. Άφησε να περάσει τουλάχιστον 1 ½ ώρα ανάμεσα στις εφαρμογές. Τύλιξε έναν ελαστικό επίδεσμο γύρω από τα δάχτυλα μέχρι τη μέση της γάμπας, εφαρμόζοντας ισόποση πίεση, μέχρι να μειωθεί το οίδημα. Φρόντισε να ανυψώσεις τον αστράγαλο πάνω από το ύψος της καρδιάς.
ΑΝ ΣΟΥ ΒΓΗΚΕ Ο ΩΜΟΣ
Μάλλον πρόκειται για εξάρθρωμα. Αποτελεί τη μόνιμη παρεκτόπιση των οστών στο ύψος των αρθρώσεων. Συνοδεύεται από ρήξη του αρθρικού θύλακα και καμιά φορά και των αρθρικών συνδέσμων.
Οι Α’ Βοήθειες:
Μην προσπαθήσεις να επαναφέρεις τις αρθρικές επιφάνειες στην κανονική τους θέση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η θλάση ή να προκαλέσεις ράγισμα ή ακόμα και κάταγμα των οστών. Είναι απαραίτητη η ακινητοποίηση του άκρου και η μεταφορά σου, το ταχύτερο δυνατό, στο νοσοκομείο.
ΑΝ ΕΠΕΣΕΣ
Οι πιο συνηθισμένοι αθλητικοί τραυματισμοί συμβαίνουν μετά από πτώσεις. Τα τραύματα μπορεί να είναι από ελαφρές εκδορές ή μικρή αιμορραγία μέχρι εγκεφαλική διάσειση. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οποιοσδήποτε τραυματισμός απαιτεί τη μεταφορά σου στο νοσοκομείο.
Οι Α’ Βοήθειες:

Αν χτύπησες και αιμορραγείς, άσκησε πίεση στο συγκεκριμένο σημείο και τοποθέτησε μια γάζα ή ένα καθαρό πανί στην πληγή. Η πίεση δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, ώστε να μη σταματήσει η κυκλοφορία, αλλά σταθερή και απαλή. Φρόντισε να τοποθετήσεις το μέλος του σώματός σου που αιμορραγεί πάνω από το σημείο της καρδιάς. Όταν σταματήσει η αιμορραγία δέσε την πληγή.




 ΠΟΝΟΙ....


Το 24ώρο ενός δραστήριου ατόμου είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Η βιασύνη και η κούραση μας οδηγούν σε σωρεία λαθών στον τρόπο που καθόμαστε, στεκόμαστε ή οδηγούμε, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμε το σώμα μας. Για να προλάβουμε τους πόνους, υπάρχουν κάποια μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την κάθε περιοχή από τις απότομες κινήσεις και την κακή στάση του σώματός μας.   

1.ΑΥΧΕΝΑΣ
Για να κατανοήσουμε τη σημασία και τη σπουδαιότητα του αυχένα, θα πρέπει να αναφερθούμε στο ρόλο και στο έργο που επιτελεί η περιοχή αυτή. Ο αυχένας είναι η μοίρα της σπονδυλικής στήλης που συγκρατεί το βάρος της κεφαλής ενώ οι μύες που υπάρχουν στην περιοχή του είναι υπεύθυνοι για την κίνησή της. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι από τον αυχένα περνάνε νεύρα που νεκρώνουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα και καθιστούν αυτό το σημείο ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Αιτίες:
·        Απότομες δυνατές και μη ελεγχόμενες κινήσεις της κεφαλής.
·        Ατύχημα.
·        Δυσκαμψία καθώς και μειωμένη ευλυγισία στους μυς της περιοχής.
·        Τραυματισμός κατά την άθληση.
·        Λάθος στάση στον ύπνο.
·        Λάθος στάση όταν κάθεστε ή μένετε καθιστοί για πολλή ώρα.
·        Στηρίζετε για αρκετή ώρα το τηλέφωνο με τον ώμο.
·        Άγχος και υπερένταση.

Τι κάνουμε:
·        Θα πρέπει να δυναμώσετε με ειδικές ασκήσεις τους μυς που στηρίζουν τον αυχένα.
·        Νωρίς το πρωί, μόλις ξυπνάτε, κάντε διατάσεις στην περιοχή αυτή κρατώντας το κεφάλι σε πλάγια ή πρόσθια θέση, πιέζοντας ταυτόχρονα τους ώμους προς τα κάτω. Οι διατάσεις αυτές θα από συμφορήσουν την περιοχή και θα σας ανακουφίσουν.
·        Χαμάμ. Η υψηλή θερμοκρασία και η εφίδρωση θα σας βοηθήσουν να αποβάλετε τις τοξίνες και τα άλατα που συσσωρεύονται στην περιοχή του αυχένα από την κακή διατροφή, το στρες, το κάπνισμα κλπ και θα χαλαρώσουν τους μυς.

2.ΠΛΑΤΗ
Από το πρωινό ξύπνημα ως τη βραδινή ανάπαυση, συχνά καταπονούμε την πλάτη μας με την κακή στάση του σώματος. Προστατευτείτε από τους πόνους της πλάτης με μικρές απλές αλλαγές στον τρόπο που κινείστε. Αν υποφέρετε ήδη από πόνους στην πλάτη, προσπαθήστε να κρατάτε τους ρυθμούς της καθημερινής σας ζωής όσο πιο χαλαρούς γίνεται. Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη με λάθος τρόπο και προσπαθήστε να περπατάτε καθημερινά. Η ιδανικότερη λύση για όσους υποφέρουν είναι η κολύμβηση, όπου οι κινήσεις είναι ήπιες και το σώμα υποστηρίζεται από το νερό.
Αίτιες:
·        Λάθος στάση στο γραφείο ή όταν κάθεστε αρκετή ώρα.
·        Λάθος στάση όταν στέκεστε όρθιοι. Αποφύγετε να ρίχνετε το βάρος μονίμως στο ένα πόδι. Μοιράστε το βάρος και στα δύο και κρατήστε όρθια την πλάτη.
·        Λανθασμένη στήριξη βάρους.
·        Σκύψιμο για πολλή ώρα.
·        Φαγητό μπροστά στην τηλεόραση.
·        Αγύμναστοι και παραμελημένοι μύες.

Τι κάνουμε:
·        Μην κοιμάστε μπρούμυτα. Η καλύτερη στάση είναι να κοιμάστε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα.
·        Εάν κάθεστε αρκετή ώρα μπροστά σε υπολογιστή, ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας καθώς και της πλάτης της για να προσαρμοστεί στο επίπεδο της οθόνης, ώστε να μη σκύβετε.
·        Βάλτε στο πρόγραμμα γυμναστικής  2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις για τους ραχιαίους.
·        Τελευταίο και πιο σημαντικό, είναι οι διατάσεις και η ευλυγισία της περιοχής.

3.ΜΕΣΗ
Είναι από τα πλέον ευπαθή σημεία του σώματος, επειδή συμμετέχει στην εκτέλεση πολλών δραστηριοτήτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των βλαβών, εάν δεν υπάρχει παθολογική αιτία, προκαλούνται επειδή δεν σκύβετε σωστά, δεν σηκώνετε ή δεν μεταφέρετε σωστά τα βαριά αντικείμενα. Μπορείτε παρ’ όλα αυτά να αποφύγετε ενοχλήσεις και τραυματισμούς στην περιοχή της μέσης που είναι αποτέλεσμα «κατάχρησης» της τεχνολογίας, κακής στάσης και επαναλαμβανόμενων κινήσεων στο χώρο δουλειάς.
Αιτίες:
·        Όλες οι αιτίες που προαναφέραμε για τους πόνους στην πλάτη ισχύουν και για τους πόνους στη μέση και γενικά για την ευρύτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
·        Αυξημένο βάρος.
·        Αποφύγετε την πολύωρη οδήγηση.
·        Μην τεντώνεστε απότομα όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι και προσοχή στον τρόπο που θα σηκωθείτε.
·        Όταν σηκώνετε αντικείμενα από το πάτωμα, λυγίστε τα γόνατα, κρατώντας ίσια την πλάτη, μοιράστε το βάρος στα δύο χέρια και σφίξτε τους κοιλιακούς.
·        Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και την πολύωρη ορθοστασία.
·        Όταν η αιτία είναι παθολογική, οφείλεται δηλαδή σε κακή ανατομική κατασκευή, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό και σε φυσιοθεραπευτή για να ακολουθήσετε ειδικό πρόγραμμα.
·        Ο τραυματισμός από κακή χρήση μπορεί να επιφέρει και κήλη του δίσκου, που προκαλεί μυικό πόνο και σπασμό.
·        Εγκυμοσύνη: Η υπερβολική αύξηση του βάρους στη γυναίκα κατά την κύηση προκαλεί μια φυσιολογική λόρδωση, η οποία φορτίζει την περιοχή της μέσης και προκαλεί ενοχλήσεις.

Τι κάνουμε:
·        Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης
·        Περπατήστε τουλάχιστον 30’ την ημέρα, αποφύγετε όμως το έντονο τρέξιμο.
·        Κρεμαστείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε μονόζυγο και αφήστε το σώμα να τεντώσει προς τα κάτω.
·        Μειώστε το βάρος σας. Οι πιθανότητες τραυματισμού της μέσης σας είναι περισσότερες όταν την επιβαρύνετε με επιπλέον κιλά.
·        Δώστε τον ανάλογο χρόνο ξεκούρασης κάνοντας διαλείμματα ανάμεσα στην άσκηση ή μετά το τέλος της δουλειάς σας.

4.  ΚΑΡΠΟΙ
Οι καρποί είναι συχνά το πιο αδύναμο και παραμελημένο σημείο του σώματος, το οποίο όμως δέχεται αρκετές φορτίσεις από επαναλαμβανόμενες κουραστικές κινήσεις. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι πονάτε αρκετά, τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το λεγόμενο «σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα». Μέσα στον καρπό και συγκεκριμένα σε ορογόνους θυλάκους, πορεύονται τένοντες των δακτύλων. Η υπέρ χρήση και η κακή στάση μπορούν να οδηγήσουν σε παθογόνες καταστάσεις, όπως θυλακίτιδα και τενοντίτιδα. Πολύ συχνά εμφανίζονται και γάγγλια, μικρά ορογόνα εξογκώματα πάνω στον τένοντα.
  





ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ.....


Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, ανικανότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στο θάνατο. Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιότητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων. Επομένως, είναι απαραίτητο να "χτίσουμε" γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποια είναι η σημασία της;
Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για δύο λόγους: Πρώτον, διότι είναι συχνή και δεύτερον, διότι συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία.
Η κύρια κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα χαμηλής ενέργειας, δηλ. τα κατάγματα που συμβαίνουν μετά από ελαφρού βαθμού τραυματισμό, όπως είναι π.χ. η πτώση από την όρθια θέση. Περίπου στο 40% των περιπτώσεων τα οστεοπορωτικά κατάγματα αφορούν τους σπονδύλους, 20% τον αυχένα του μηριαίου οστού, 20%  την κερκίδα και 20% διάφορα άλλα οστά. Αν και η οστεοπόρωση γενικά θεωρείται ως πάθηση των γυναικών, ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άνδρες.
Ο κίνδυνος των καταγμάτων του ισχίου, των σπονδύλων αλλά και της κερκίδας αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες.


Ποιες είναι οι αιτίες και πώς αναπτύσσεται η οστεοπόρωση;

Δύο είναι οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης:
        Το χαμηλό επίπεδο της κορυφαίας οστικής μάζας που αποκτά ένα άτομο στην ηλικία των 25 περίπου ετών
        Η αυξημένη οστική απώλεια που μπορεί να συμβεί μετά την ηλικία των 45-50 ετών
Το ποσό της οστικής μάζας, που έχει ένα άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι αποτέλεσμα δύο βασικών και αλληλένδετων κυτταρικών λειτουργιών, που πραγματοποιούνται συνεχώς μέσα στα οστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, στα πλαίσια της λεγόμενης οστικής ανακατασκευής. Οι λειτουργίες αυτές είναι, πρώτον, η οστική απορρόφηση που προηγείται και δεύτερον, η οστική παραγωγή που ακολουθεί. Η οστική απορρόφηση γίνεται από τα κύτταρα που λέγονται οστεοκλάστες και η οστική παραγωγή γίνεται από τα κύτταρα που λέγονται οστεοβλάστες.
Φυσιολογικά, μέχρι την ηλικία περίπου των 25 ετών η οστική παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την οστική απορρόφηση και έτσι η οστική μάζα αυξάνει συνεχώς, και μάλιστα πιο πολύ στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, για να φθάσει στην ηλικία αυτή των 25 ετών στο μέγιστο επίπεδό της, που είναι γνωστό ως κορυφαία οστική μάζα. Κατά τα επόμενα 20 περίπου χρόνια η οστική απορρόφηση είναι ίση με την οστική παραγωγή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και επομένως η οστική μάζα παραμένει σταθερή. Μετά την ηλικία όμως των 45 ετών η εικόνα αρχίζει να αναστρέφεται. Η οστική απορρόφηση δηλ. γίνεται μεγαλύτερη από την οστική παραγωγή και  μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες από ότι στους άνδρες λόγω της μειωμένης παραγωγής των οιστρογόνων και τελικά της εγκατάστασης της εμμηνόπαυσης περί την ηλικία περίπου των 50 ετών. Έτσι το αποτέλεσμα είναι μια “φυσιολογική” οστική απώλεια.





ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.....


Η αρθρίτιδα είναι ίσως η πλέον διαδεδομένη νόσος που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες αλλά ακόμα και παιδιά. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού υποφέρει από κάποια χρόνια πάθηση των αρθρώσεων όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα). Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, όταν λέμε «αρθρίτιδα» εννοούμε τον γενικό τίτλο 200 παθήσεων. Η αρθρίτιδα και ότι αυτή περικλείει, προτιμά τις γυναίκες αφού οι τελευταίες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό πασχόντων σε 70%, άρα μιλάμε για υπερδιπλάσιες γυναίκες πάσχουσες σε σχέση με τους άντρες. Η απλή οστεοαρθρίτιδα πάντως είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή και αυτή που ταλαιπωρεί τον κύριο όγκο του πληθυσμού. Τι είναι όμως η οστεοαρθρίτιδα με απλά λόγια? Προκαλείται όταν φθαρεί ο χόνδρος, το υλικό που καλύπτει τα κόκκαλα στην άκρη τους. Με τα χρόνια, το νερό που περιέχει χάνεται και μαζί χάνεται η ικανότητα του να απορροφά τους κραδασμούς. Η φθορά αυτή είναι που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και σε κάποιες περιπτώσεις πρήξιμο.
Πως αντιμετωπίζεται
Κορωνίδα αποτελεί η σωστή, ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Όμως δεν υπάρχουν τροφές που από μόνες τους θεραπεύουν την αρθρίτιδα. Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που επιβραδύνουν τη φθορά του χρόνου και βοηθούν τους ιστούς να ανανεώνονται. Για να δράσουν δυναμικά όμως, πρέπει να τρώτε 3 μερίδες λαχανικών  και 2 φρούτα καθημερινά. Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο έχουν πολλές πρωτείνες και χαμηλά λιπαρά. Ο οργανισμός  χρειάζεται πρωτείνη για να χτίσει καινούργια κύτταρα.  Επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η υπερκατανάλωση ζωικών λιπών επιδεινώνει την αρθρίτιδα αφού προσθέτει βάρος και επιβαρύνει τις αρθρώσεις.





ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.....


Για αρκετό κόσμο ο όρος «Μεταβολικό Σύνδρομο» είναι κάτι άγνωστο. Ωστόσο είναι μια κατάσταση με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό. Αποτελεί τη συνάθροιση συγκεκριμένων καταστάσεων – παραγόντων κινδύνου, που είναι:
·    Υπερλιπιδαιμία
·    Υψηλή αρτηριακή πίεση
·    Υψηλό σωματικό βάρος και κοιλιακή παχυσαρκία
·    Υψηλό σάκχαρο
Πολλοί είναι λοιπόν εκείνοι που κάνοντας ένα απλό αιματολογικό έλεγχο διαπιστώνουν ότι έχουν υψηλή LDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, χαμηλή την καλή χοληστερόλη – τη λεγόμενη HDL – και τσιμπημένο το σάκχαρό τους. Αν δε, και η πίεσή τους είναι πάνω από 13,5 η μεγάλη και 8,5 η μικρή, τότε είναι πολύ πιθανό ο γιατρός τους να τους ανακοινώσει ότι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για αυτό που λέμε Μεταβολικό Σύνδρομο. Αυτά τα άτομα έχουν συνήθως και ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό: το αυξημένο σωματικό βάρος, με κυριότερο σημείο εναπόθεσης του λίπους την περιοχή της κοιλιάς.
Όλα αυτά συμβάλλουν και προωθούν άμεσα την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από την όποια φαρμακευτική αγωγή συστήσει ο θεράπων ιατρός, βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση του Μεταβολικού Συνδρόμου θα πρέπει να είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Και φυσικά όταν μιλάμε για αλλαγές, εννοούμε πρώτα από όλα αλλαγές στη διατροφή μας. Αναλυτικά:
Απώλεια βάρους
Απαιτεί συγκεκριμένους διατροφικούς χειρισμούς. Αν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Δηλαδή, περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως κόκκινα κρέατα, αλλαντικά, παχιά τυριά, βούτυρο, γαλακτοκομικά προιόντα πλήρη λιπαρών και γλυκά μα πολλά λιπαρά και κρέμες γάλακτος με πλήρη λιπαρά. Θα πρέπει να αποφεύγονται γαλακτοκομικά προιόντα με πολλά λιπαρά και να ελέγχεται η κατανάλωση αυγών και θαλασσινών. Αντί όλων αυτών τρώτε 2-3 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και ψάρι και 2-3 φορές όσπρια και λαδερά. Έχετε πάντα μια σαλάτα στο γεύμα σας. Τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα ημερησίως και ως σνακ επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς. Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Άσκηση για τουλάχιστον 30’ ημερησίως. Αυτό μαζί με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών θα βοηθήσουν να ανεβάσετε για λίγο την καλή HDL χοληστερίνη σας.
Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Βασικό σας μέλημα θα πρέπει να είναι καταρχήν η απώλεια βάρους. Γι’ αυτό μειώστε δραστικά το αλάτι. Αντί γι’ αυτό χρησιμοποιήστε κάποιο υποκατάστατο αλατιού, ρίγανη, πιπέρι, χυμό λεμονιού, ξύδι, μπαλσάμικο κλπ.  Εντοπίστε  τρόφιμα που περιέχουν αλάτι ή νάτριο και περιορίστε τα. Διάφορες σως, μαγιονέζες, κονσέρβες, αλλαντικά, κρέας, αναψυκτικά, έτοιμες σούπες σε σκόνη, κατεψυγμένα λαχανικά, σκληρά τυριά και τυριά σε άλμη, πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί, ελιές, φαγητό τύπου fast food και delivery περιέχουν αλάτι ή νάτριο. Προσοχή σε πολυνησιακές & κινέζικες κουζίνες, γιατί η σόγια σως περιέχει πού αλάτι ή νάτριο. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Στον αντίποδα συστήνεται:
Αύξηση της κατανάλωσης ωμών φρούτων και λαχανικών. Αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά. Προτίμηση στο ψάρι, τα πουλερικά. Προτίμηση στα προιόντα  ολικής αλέσεως και τους ξηρούς καρπούς.
Το εν λόγω μοντέλο διατροφής αποτελεί ουσιαστικά μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης και φτωχή σε νάτριο.
·         Έλεγχος του σακχάρου αίματος – Οι χρυσοί διατροφικοί κανόνες
Αριθμός γευμάτων – Βασικός κανόνας τα μικρά και συχνά γεύματα
Τα πολλά και μικρά γεύματα δεν προκαλούν απότομα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρό μας και δίνουν στον οργανισμό τη δυνατότητα να το ρυθμίσει καλύτερα.
·         Οι υδατάνθρακες στα γεύματά μας
Το σημαντικότερο συστατικό που πρέπει να περιοριστεί στη δίαιτα ενός ατόμου με υψηλό σάκχαρο είναι οι υδατάνθρακες. Ωστόσο, όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι ίδιοι. Δεν μπορούμε δηλαδή να βάλουμε στην ίδια μοίρα τα όσπρια  ή μια πράσινη σαλάτα, με κάποιο γλυκό ή αναψυκτικό που περιέχουν ζάχαρη.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
1ο συστατικό: Κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι ή αυγό
2ο συστατικό: Λαχανικά ή λαδερά ή όσπρια
3ο συστατικό: Ψωμί ή ρύζι ή πατάτες ή πουρές ή μακαρόνια ή χυλοπίτες ή κριθαράκι




 Ω 3.....


Καρδιά! Τα πάντα χτυπούν γύρω από αυτή και αυτή χτυπάει μόνο για εμάς και όσους αγαπάμε.
Τι κάνουμε όμως όλοι εμείς οι αγχώδεις και λίγο αλέγροι άνθρωποι για να την προστατεύσουμε? Της χαρίζουμε καθημερινό περίπατο, άσκηση ή κολύμπι τουλάχιστον για μισή ώρα? Τρώμε τακτικά, υγιεινά και ποτέ λιπαρά? Πίνουμε πολύ νερό? Ελέγχουμε τακτικά την πίεσή μας? Και το κορυφαίο ερώτημα από πότε κάναμε τελευταία φορά ένα τσεκ-απ στον καρδιολόγο μας?
Τα τελευταία χρόνια βομβαρδιζόμαστε από καμπάνιες με στόχο την προστασία της καρδιάς μας, κυρίως μέσα από την τροφική αλυσίδα και πάντα παράλληλα με την ελαφρά κίνηση-άσκηση. Ο μεγαλύτερος όμως βομβαρδισμός έρχεται από τα περίφημα και για πολλούς θαυματουργά Ω3.

Τι είναι τα Ω3?
Τα Ω3 είναι ιχθυέλαια τα οποία περιέχονται στη σάρκα των λιπαρών ψαριών ή στο συκώτι των λευκών ψαριών. Τα έλαια των ψαριών είναι πολύ πλούσια στα οξέα της ομάδας 3 που είναι διεθνώς γνωστά ως ΕΡΑ- εικοσιπεντανοικό οξύ και DHA -δοκοσαεξανοικό οξύ.
Όταν λοιπόν λαμβάνουμε τακτικά τροφές πλούσιες σε Ω3, τα λιπαρά αυτά οξέα μετατρέπονται από τον οργανισμό μας σε μια ευεργετική σειρά τριών προσταγλανδινών που δεν είναι τίποτα άλλο από τα ωφέλιμα λιπίδια.

Ιδιότητες των Ω3
  • Μειώνουν τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
  • Βοηθούν στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.
  • Βοηθούν στις αρρυθμίες.
  • Δίνουν στον οργανισμό μια ουσία προστασίας που όλοι εμείς την ξέρουμε σαν “καλή χοληστερίνη”, δηλαδή πολεμούν ουσιαστικά τα τριγλυκερίδια.
  • Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Βοηθούν στη διευκόλυνση της ροής του αίματος.
  • Βοηθούν στη νοητική μας κατάσταση αφού μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις δείχνει ότι οι λιπαρές έχουν άμεση σχέση με το πόσο έξυπνοι είμαστε. Για να ακριβολογούμε, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από λίπος.
  • Τα Ω3 μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέσο για την θεραπεία διαφόρων πνευμονικών ασθενειών.
  • Βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Πηγές
Στις ελληνικές θάλασσες, τον μεγάλο θησαυρό τον κρύβουν οι σαρδέλες, οι τσιπούρες, οι μουρούνες, το σκουμπρί, ο σολομός, το μπαρμπούνι, το φαγκρί κ.α.

Τι κάνουμε?
Όμως καμιά φορά η υπερβολική κατανάλωση ψαριών κρύβει αρκετές παγίδες, αφού μαζί με τα πολύτιμα Ω3 λαμβάνουμε παράλληλα βαρέα μέταλλα και διοξίνες που δυστυχώς επιβαρύνουν τον κόσμο του βυθού. Αν επίσης συνυπολογίσει κανείς το ότι τα πλουσιότερα ψάρια σε Ω3 είναι και τα ακριβότερα, μπορεί να αναλογιστεί κανείς τη δυσκολία στην τακτική κατανάλωσή τους. 





ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ.....



Πόσοι από εμάς ξέρουν ότι μέσα στον οργανισμό μας ζουν δισεκατομμύρια βακτηρίδια, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ζωντανοί για πολύ καιρό? Αυτά τα ζωτικά βακτήρια είναι μάλλον περισσότερα και από τα κύτταρα του σώματός μας. Χωρίζονται σε περίπου 400 κατηγορίες και τα περισσότερα κατοικούν στο πεπτικό μας σύστημα και ειδικότερα στην περιοχή του εντέρου. Όσο τους παρέχουμε σωστή διατροφή και τα διατηρούμε σε καλή υγεία, αυτά μας το ανταποδίδουν και συμβάλλουν καταλυτικά στη διατήρηση της δικής μας καλής υγείας και πιο συγκεκριμένα στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και δεν είναι μόνο αυτό... Αναλυτικότερα η διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα άπειρα βακτήρια που ζουν μέσα σε αυτό και μας είναι πιο οικεία με τον όρο “εντερική χλωρίδα”. Η επίσημη ονομασία των καλών μας αυτών βακτηριδίων είναι τα γνωστά σε όλους μας προβιοτικά, τα οποία είναι τόσο νευραλγικά για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας ώστε οι ειδικοί όταν καλούνται να μεταφράσουν την λέξη προβιοτικά τα αποκαλούν τα βακτήρια της ζωής.

Πότε πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά και γιατί:
  • Στις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας μειώνουν σημαντικά το διάστημα της οξείας διάρροιας, αλλά επίσης με την τακτική προληπτική λήψη προλαμβάνουν και θεραπεύουν την ιογενή γαστρεντερίτιδα.
  • Όταν ο γιατρός μας χορηγεί αντιβίωση. Μια φυσική πηγή λήψης προβιοτικών είναι το γιαούρτι και πιο συγκεκριμένα το πλήρες παραδοσιακό με την πέτσα. Αλλά και πάλι προληπτικό όπλο είναι η παράλληλη χρήση προβιοτικών σε συνεννόηση με τον γιατρό.
  • Σε άντρες και γυναίκες που έχουν προβλήματα από υψήλα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό τους.
  • Προληπτικά όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό γενικά και επιβεβλημένα σε χώρες όπου οι διατροφικές συνήθειες απέχουν από τις δικές μας.
  • Στο σύνολο των γυναικών σε προεμμηνοπαυσιακή φάση καθώς και σε όσες γυναίκες παρουσιάζουν ανά τακτά διαστήματα στη ζωή τους γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).
  • Σε όσους ακολουθούν ακτινοθεραπεία, ανεξάρτητα από την αρχική αιτία που τους οδήγησε σε αυτή.
  • Μειώνουν σημαντικά πιθανή δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προιόντα.
  • Συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Είναι απαραίτητα δια βίου σε όσους πάσχουν από σοβαρά χρόνια προβλήματα του πεπτικού συστήματος – όλες οι μορφές της κολίτιδας, δυσκοιλιότητα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.
  • Επιβάλλονται σε όσους έχουν χρόνιες λοιμώξεις.

Πως να επιλέξω προβιοτικά
  • Αναζητώ το προβιοτικό που δρα ειδικά στο πρόβλημά μου.
  • Επιμένω στο προβιοτικό που επιβιώνει της διέλευσης από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, δηλαδή είναι ανθεκτικό και δεν καταστρέφεται από το όξινο pH του στομάχου.
  • Ζητώ το προβιοτικό με ικανότητα προσκόλλησης στον εντερικό βλεννογόνο, απαραίτητη προϋπόθεση για τον πολλαπλασιασμό του που θα επιφέρει και την ωφέλιμη δράση του.
  • Προσέχω ώστε το προβιοτικό να παραμένει σταθερό (δηλαδή να μην καταστρέφεται) τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του, όσο και κατά τη συντήρηση του.
  • Και το πιο σημαντικό: εμπιστεύομαι μια αξιόπιστη εταιρία, που μπορεί να δώσει εγγυήσεις ποιότητας, σταθερότητας και αποτελεσματικότητας των προβιοτικών της.




ΙΡΙΣΙΝΗ.....

Η Ιρισίνη (της νεότητας) είναι ορμόνη με ανορεξιογόνο δράση, η οποία εκκκρίνεται από το μυικό ιστό και εμπλέκεται στη θερμογένεση, επομένως και στην καύση θερμίδων. Φαίνεται όμως ότι αποτελεί και σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση της νεότητας, σύμφωνα με ερευνητές που διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ιρισίνης είχαν και μακρύτερα τελομερή (επενδύουν τις άκρες των χρωμοσωμάτων), τα οποία αποτελούν δείκτη βιολογικής νεότητας. 




ΑΡΘΡΩΣΗ ΓΟΝΑΤΟΥ.....


Η άρθρωση γονάτου είναι εκ φύσεως ισχυρή. Μπορεί όμως να γίνει ακόμα ισχυρότερη. Η προληπτική άσκηση αποτελεί την ασπίδα ενάντια σε έναν πιθανό τραυματισμό. Ωστόσο, η καθοδήγηση από έμπειρο ειδικό επιστήμονα είναι άκρως απαραίτητη για την εκμάθηση της σωστής τεχνικής των κινήσεων.
Ο χόνδρος φθείρεται φυσικά καθώς μεγαλώνουμε. Η φθορά εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και από τη χρήση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα γόνατά μας:
  • Νούμερο ένα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία.
  • Το κάπνισμα.
  • Το περπάτημα με τακούνια.
Τι κάνω?
Ένας παροδικός ήπιος ή μέτριος πόνος κατά την διάρκεια της άσκησης είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, αν αισθανόμαστε τον ίδιο πόνο στο ίδιο ακριβώς σημείο του γονάτου για περισσότερες από 3εβδομάδες και δεν παρατηρήσουμε διαφορά ούτε μετά τη λήψη αντιφλεγμονωδών, τότε πρέπει να επισκεφτούμε ορθοπεδικό. Άλλα σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό είναι το πρήξιμο στην περιοχή, ο πόνος αλλάζει ο καιρός και η αίσθηση αστάθειας. Οι ενέσεις που σταματούν την φλεγμονή και αντικαθιστούν το υγρό της άρθρωσης, δηλαδή της κορτιζόνης και του υαλουρονικού οξέος αντίστοιχα, μπορούν να ανακουφίσουν προσωρινά τον πόνο.

Για να μη....γονατίσετε
Το κλειδί για να διατηρήσουμε τα γόνατά μας υγιή και γερά είναι η άσκηση. Αν έχουμε δυνατούς μυς, στην περίπτωση πτώσης ή κάποιας βίαιης κίνησης, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην το φορτίο τις εσωτερικές ευπαθείς μυικές ομάδες του γονάτου, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε έναν σοβαρό τραυματισμό. Οι μύες, δηλαδή, λειτουργούν σαν μαξιλάρι-αμορτισέρ απόσβεσης πιέσεων και φορτίων. Τι πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει το πρόγραμμα άσκησής μας.

Αερόβια άσκηση
  • Στο γυμναστήριο χρησιμοποιούμε τον διάδρομο, το στατικό ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα, τα οποία προσφέρουν εναλλαγή κίνησης σας σταθερό ρυθμό, μειώνοντας και αυξάνοντας το μήκος των μυών, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Επιπλέον, με την κίνηση της άρθρωσης σε σταθερό ρυθμό, λιπαίνεται η άρθρωση και αυξάνεται η ροή του αίματος.
  • Αν προτιμάτε τα ομαδικά προγράμματα, μπορούμε να επιλέξουμε τα μαθήματα αερόμπικ. Παρέχουν διαφορετικής έντασης ασκήσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής των μυών και γενικότερα της άρθρωσης σε διαφορετικά φορτία και πιέσεις και ενδυναμώνουν ταυτόχρονα το εσωτερικό της άρθρωσης.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Μπορεί να περιλαμβάνουν από αντιστάσεις (π.χ. βάρη, λάστιχα) μέχρι και το ίδιο το σωματικό μας βάρος. Το ανθρώπινο σώμα κάνει 3 ενέργειες: σπρώχνει, έλκει και περιστρέφει. Πάνω σε αυτό το μοτίβο προσαρμόζονται και οι ασκήσεις. Η άσκηση “κάθισμα” π.χ. είναι μια πολυμυική-πολυαρθρική άσκηση που ενεργοποιεί τον τετρακέφαλο μηριαίο, τους οπίσθιους μηριαίους, τους μυς του ισχίου και την άρθρωση του γονάτου.
Το χρονικό ενός τραυματισμού
Το ρολόι αρχίζει να μετράει αντίστροφα από τη στιγμή που θα τραυματίσουμε το γόνατό μας. Αν αγνοήσουμε την κατάσταση και δεν ζητήσουμε ιατρική βοήθεια, αυτή θα είναι σταδιακά η κατάληξη:
Ένα μήνα μετά: Από τη στιγμή που θα τραυματιστεί η άρθρωση, δημιουργείται φλεγμονή στην περιοχή.
Έξι μήνες μετά: Αν δεν υπάρχει ιατρική αντιμετώπιση, η φλεγμονή προχωράει και ο χόνδρος της άρθρωσης στο σημείο του τραυματισμού αρχίζει να φθείρεται.
Ένα χρόνο μετά: Ο τραυματισμός εξαπλώνεται.
Δύο χρόνια μετά: Ενδεχομένως ακόμα να μην αισθανόμαστε πόνο, ωστόσο η διεργασία φθοράς μπορεί να έχει προχωρήσει σημαντικά. Μια μαγνητική τομογραφία θα αποκαλύψει τις πρώτες αλλαγές που έχουν δημιουργηθεί στην άρθρωση και στο οστό, οι οποίες στο μέλλον είναι πιθανό να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα.
Τέσσερα χρόνια μετά: Ο χόνδρος της άρθρωσης έχει φαγωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα οστά και τα νεύρα αρχίζουν να τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα το γόνατο να αρχίσει να πονάει. Ενέσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού οξέος περιορίζουν τον πόνο και το πρήξιμο.
Πέντε–δέκα χρόνια μετά: Η άρθρωση δεν είναι πια σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς, με αποτέλεσμα τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους δημιουργώντας φθορές. Πλέον μόνη λύση είναι η επέμβαση.




ΟΖΟΙ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΖΩΝ ΚΑΙ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ.
ΟΙ ΘΥΡΟΕΙΔΙΚΟΙ ΟΖΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΑΤΑ (ΣΥΜΠΑΓΗ, ΚΥΣΤΙΚΑ 'Η ΜΕΙΚΤΑ) ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΥΧΝΟΙ (ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΟΖΟ ΜΙΚΡΟΥ Ή ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ), ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ, ΜΙΚΡΟΙ Ή ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Ή ΟΧΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΨΥΧΡΟΥΣ (ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ) ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΥΣ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ), ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 95%, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΔΕΝΑ. Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΘΟΥΝ, ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΟΖΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ Η ΗΛΙΚΙΑ, ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΛΟ (ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 4/1 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ), Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΘΗΣΗ, ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΓΚΥΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  • ΛΗΨΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ.
  • ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΟΖΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 15mm ΚΑΙ ΤΟ 4% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΟΖΩΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑΦΗΤΟΙ.
  • ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Η ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΧΙΚΑ, ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΗΣ TSH (ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ). ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ, ΟΠΩΣ Τ3, Τ4, ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ, ΘΥΡΕΟΣΦΑΙΡΙΝΗ, ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΛΠ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ TSH KAI TOY ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ.
  • ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΡΑΧΗΛΟΥ. ΥΠΟΠΤΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ, Η ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΓΕΙΩΣΗ, Η ΥΠΟΗΧΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΑ ΑΝΩΜΑΛΑ ΟΡΙΑ ΚΛΠ.
  • ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΘΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ.
  • ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΜΕ ΛΕΠΤΗ ΒΕΛΟΝΑ (FNA) – Η FNA ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΗΘΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΖΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ Ι εκ. ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΖΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΠΟΠΤΑ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΕ 6-12 ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  • ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΟΖΩΝ (Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΠΛΕΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 30% ΤΩΝ ΟΖΩΝ ΜΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΛΙΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 25-30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥΣ).
  • ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΤΟΝ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ FNA, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ, ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ Ή ΕΝΑΣ ΟΖΟΣ ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ.




ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ


ΟΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΙ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, ΤΗΝ ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ (ΤΡΙΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ 12 ΜΗΝΩΝ), ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ “ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ” ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ (ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΕΙΣ) ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ (ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ).
ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΟΥΝ ΠΙΘΑΝΕΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ Ή ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
ΟΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΕΑΝ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΥΣ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠ' ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥΣ. ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ. ΘΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΑΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΤΙΣ ΝΕΑΡΕΣ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ:
  • ΤΗ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
  • ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕΡΒΙΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΑΜΠΟΝ.
  • ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ. ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΡΟΥΧΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ.
  • ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΡΗΣΗ
  • ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΥΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ
  • ΔΥΣΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΥΚΤΟΥΡΙΑ
  • ΘΟΛΑ, ΔΥΣΟΣΜΑ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΙΜΑ ΟΥΡΑ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΛΠΙΚΩΝ ΕΚΚΡΙΣΕΩΝ
  • ΚΝΗΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
  • ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ, ΣΤΗΝ ΟΣΦΥΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΕΜΕΤΟΙ, ΡΙΓΗ ΚΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΟΜΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΟΥΡΟΛΟΓΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΠΕΣ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ, ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ Ή ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΞΥΘΥΜΟ, ΕΧΕΙ ΑΝΟΡΕΞΙΑ, ΕΜΕΤΟΥΣ, ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ, ΕΧΕΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΠΥΡΕΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΚΡΑΤΕΙΑ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΥΡΗΣΗΣ Ή ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ.






ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ


Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ.
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ – ΣΥΧΝΑ ΟΧΙ ΑΠΙΑΣΤΑ, ΟΥΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ -, ΟΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ Ή ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ... ΤΙ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ? ΟΧΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ. ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ.
Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΠΟΥ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΣΥΧΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

ΠΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ
ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕ ΣΥΧΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΕΝΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΑ ΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΟΑΣΠΑΘΟΥΜΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΡΑΓΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ.
ΣΥΧΝΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ: ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΘΜΟ, ΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ, ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΟΠΛΙΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ. ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΜΜΕΣΟ ΤΡΟΠΟ.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ
ΑΝ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ:
  • ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
  • ΤΟΛΜΑΜΕ
  • ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ
  • ΠΟΝΤΑΡΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
  • ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΑΣ
  • ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΑΣ
  • ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ
  • ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
  • ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΤΣΙ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΔΗΛΑΔΗ, ΝΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.





ΒΙΤΑΜΙΝΗ C


Ή ΑΛΛΙΩΣ ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ
Αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς στην κοσμετολογία.
Παρά τα νέα δραστικά συστατικά που ανακαλύπτει συνεχώς η κοσμετολογία, η βιταμίνη C εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης. 
Βιταμίνη κλειδί για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Αυτό όμως, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα είναι η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η παραγωγή φθίνει. Η βιταμίνη C είναι εκείνη η ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίσουν να παράγουν τις πρωτεΐνες της νεότητας. 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
  • Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου 
  • Λειάνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
  • Αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης 
  • Βελτιώνει την μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων 
  • Δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες
  • Αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος
  • Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία 
  • Απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων 

Εκτός από την καλλυντική θεραπεία και την τοπική εφαρμογή της, ενισχύουμε την καθημερινή διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, κάτι που επιβάλλεται, ιδίως αν είμαστε καπνιστές, γιατί το τσιγάρο μειώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό.
Οι πιο ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ σε περιεκτικότητα αυτής της ουσίας είναι οι εξής:
  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια
  • Σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών 
  • Πιπεριές
  • Όσπρια
  • Μούρα
  • Δαμάσκηνα, ροδάκινα, μάνγκο

Για να αποκτήσουμε λαμπερή, όμορφη και υγιή επιδερμίδα, πρέπει να υιοθετήσουμε μια άλλη φιλοσοφία ζωής, που να περιλαμβάνει τη φροντίδα με κατάλληλα καλλυντικά, την πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών ουσιών και την αποβολή βλαβερών ουσιών, όπως π.χ. το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ξενύχτια.





ΒΙΤΑΜΙΝΗ D     

   Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και μόνο το 10% μέσω των τροφών. Για τον λόγο αυτό ακόμα και μια πολύ καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην περιέχει επαρκή ποσότητα από τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αντιθέτως, η καθημερινή έκθεση στο ηλιακό φως για 15-20 λεπτά μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Τα παιδιά τη χρειάζονται για να κτίσουν γερό σκελετό και οι ενήλικοι για να τον διατηρήσουν γερό και υγιή. Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της και στη νευρομυική λειτουργία, ενώ αποτελεί το κλειδί της ενεργοποίησης των γονιδίων μας, καθώς συμβάλει στη συνολική μας υγεία, αλλά και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 
Σε μελέτες διαπιστώθηκε ότι μπορεί να ασκεί και αντικαρκινική δράση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των όγκων. Ακόμη, θεωρείται πολύ σημαντική σε θέματα γονιμότητας, δεδομένου ότι έχει ρόλο- κλειδί σε ότι αφορά την ορμονική ισορροπία στις γυναίκες, την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων στους άντρες, καθώς και την επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμότητας. 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ
Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, μια πάθηση των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη.
Στους ενηλίκους μπορεί να προκαλέσει πόνους στα νεφρά και οστεοπόρωση.
Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έλλειψη ή την ανεπάρκεια την βιταμίνης D με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και με τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού.

Με μια απλή εξέταση αίματος μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή μέτρηση των επιπέδων της ολικής βιταμίνης D στον οργανισμό μας.




ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ
Η ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΟΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΗ ΘΕΡΑΠΕΥΣΙΜΗ, ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ. ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 65 ΕΤΩΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΩΡΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΑ 50.
Η ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ, Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.

ΑΙΤΙΑ:
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΣΤΙΣ ΣΠΑΝΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΑ ΓΟΝΙΔΙΑ. ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΕΥΚΙΝΙΣΤΕΙ.
ΟΙ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ. ΟΙ ΝΕΥΡΩΝΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΣΟ.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΤΗΣ ΑΜΥΛΟΕΙΔΟΥΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΕΑΝ ΟΙ ΠΛΑΚΕΣ ΑΜΥΛΟΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝΩΝ Ή ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΜΕΝΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΛΟΕΙΔΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΥΡΩΝΕΣ, ΟΔΗΓΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΕ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ: ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ.
ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ.
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:
  • ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΤΟΠΟΥΣ, ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ.
  • ΣΥΧΝΑ ΞΕΧΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ.
  • ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ.
  • ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.
  • ΤΑΣΗ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Ή ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
  • ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Ή ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ.
  • ΞΕΧΝΑ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Ή ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΙΣΕΩΣ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΠΛΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ.
  • ΕΜΦΑΝΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ.
  • ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ, Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΥΠΟΠΤΟΣ.
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ.
  • ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΘΕΙΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
  • ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  • ΨΕΥΔΕΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ.

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. Η ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ Η ΝΟΣΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΜΕ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.





ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΤΟΣΟ ΣΥΧΝΕΣ ΟΣΟ ΑΛΛΟΤΕ, ΧΑΡΙΣ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΩΣΤΟΣΟ, ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕ ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΟΛΥ. ΒΕΒΑΙΩΣ- ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ – ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. 


ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ (ΜΑΓΟΥΛΑΔΕΣ)
ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΩΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΩΣ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ. Ο ΛΑΙΜΟΣ ΠΡΗΖΕΤΑΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ Τ' ΑΥΤΙΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΓΚΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ.

ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ
ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ. Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΘΕΑΥΤΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΩΣ ΕΙΚΟΣΙ ΗΜΕΡΕΣ, ΕΝΩ Η ΕΠΩΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΔΥΟ Ή ΤΡΕΙΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ, ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ Σ' ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΤΑ ΕΞΟΥΘΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΕ ΦΟΥΣΚΑΛΙΤΣΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΑΓΟΥΡΑ. ΜΕ ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

ΕΡΥΘΡΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ. Η ΕΠΩΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ Σ΄ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΛΕΜΦΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΝΩΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ, ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ Τ' ΑΥΤΙΑ. ΠΥΡΕΤΟΣ ΜΕΤΡΙΟΣ. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Σ' ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟ. Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ.

ΙΛΑΡΑ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΑΛΟΗΘΗΣ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ. Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΥΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΩΑΣΗ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ. ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (ΦΤΑΡΝΙΣΜΑΤΑ, ΒΗΧΑ, ΔΑΚΡΥΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ) ΚΑΙ ΠΥΡΕΤΟ. ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ. ΤΕΛΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΣΑΝ ΦΑΚΕΣ, ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ Τ΄ ΑΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ Σ' ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΟΓΧΟΠΝΕΥΜΟΝΙΑ, Η ΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ.

ΟΣΤΡΑΚΙΑ (ΣΚΑΡΛΑΤΙΝΑ)
ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ, ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΤΗ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. ΣΗΜΕΡΑ, Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΩΑΣΗ (2-4 ΗΜΕΡΩΝ) ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΠΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ. Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΛΑΝΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΙΔΕΡΗ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ. ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤ' ΑΥΤΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΡΩΣΗ, ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΜΙΛΑΕΙ Ή ΒΗΧΕΙ.

ΚΟΚΚΥΤΗΣ
ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΧΑΡΙΣ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΩΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΩΣ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ. ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ Η ΓΡΙΠΠΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΥΣ ΣΠΑΣΜΩΔΟΥΣ ΒΗΧΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΥ, ΠΟΥ ΑΝΑΔΙΝΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΗΧΟ. ΔΙΑΡΚΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΝΤΕ ΜΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ. 
 






ΦΟΒΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


ΟΙ ΦΟΒΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΕΥΡΕΩΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ. ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΖΩΩΝ Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ, ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΦΟΒΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΦΟΒΙΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ.
ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ Π.Χ. ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ. ΕΚΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ Ή ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ, ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ.


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΒΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ.
ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ: ΕΝΤΟΝΟ ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΡΗ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΒΙΑ: ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΝΤΡΟΠΗ.
ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΒΙΑ: ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΖΩΟΦΟΒΙΑ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΓΕΝΙΚΟ ΟΡΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΦΟΒΙΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΖΩΑ π.χ. ΑΡΑΧΝΕΣ (ΑΡΑΧΝΟΦΟΒΙΑ), ΤΑ ΦΙΔΙΑ (ΟΦΙΟΦΟΒΙΑ), ΤΑ ΠΤΗΝΑ (ΟΡΝΙΘΟΦΟΒΙΑ), ΤΑ ΑΛΟΓΑ, ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ, ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ κ.α.
ΑΚΡΟΦΟΒΙΑ – ΥΨΟΦΟΒΙΑ: ΕΝΤΟΝΟΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΜΙΑ ΣΚΑΛΑ.
ΑΕΡΟΦΟΒΙΑ: ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ.
ΦΟΒΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ: ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΦΑΣΜΑ ΦΟΒΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ, ΤΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ (ΑΙΜΟΦΟΒΙΑ, ΤΡΥΠΑΝΑΦΟΒΙΑ), ΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΙΩΝ, ΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ.
ΦΟΒΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΦΥΣΙΚΟ: ΜΕ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΤΡΙΣΚΑΙΔΕΚΑΦΟΒΙΑ (ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 13), ΦΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ.
ΚΑΡΚΙΝΟΦΟΒΙΑ: ΕΔΩ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΦΟΒΟ ΟΤΙ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΑ ΣΗΜΑΔΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.
ΝΕΟΦΟΒΙΑ – ΓΕΡΟΝΤΟΦΟΒΙΑ: ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΝΕΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΗΡΑΤΟΣ Ή ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΧΕΙ ΓΕΡΟΝΤΟΦΟΒΙΑ.
ΦΟΒΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ, ΤΗΣ ΒΡΟΜΙΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ κ.α
ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΑΙΧΜΟΦΟΒΙΑ (ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΛΟΝΕΣ), ΚΛΕΙΣΤΟΦΟΒΙΑ, ΕΡΓΟΦΟΒΙΑ, ΟΔΟΦΟΒΙΑ, ΠΑΧΥΦΟΒΙΑ, ΝΥΚΤΟΦΟΒΙΑ, ΦΟΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΕΣΕΩΝ, κ.α.
ΦΟΒΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΡΟΝΤΟΦΟΒΙΑ, ΘΕΡΜΟΦΟΒΙΑ, κ.α.
ΦΟΒΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΦΟΒΟΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ, ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ, ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΦΥΛΛΟΥ, ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ, κ.α.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ / ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
  • ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ, ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΓΧΟΥΣ: ΕΦΙΔΡΩΣΗ, ΤΡΕΜΟΥΛΑ, ΡΙΓΗ Ή ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΖΕΣΤΗΣ, ΝΑΥΤΙΑ, ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ, ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ
  • ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ / ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ
  • ΦΟΒΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Ή ΤΡΕΛΑΣ
  • ΦΟΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
  • ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΙΕΣ (ΜΟΥΔΙΑΣΜΑΤΑ Ή ΜΥΡΜΗΓΚΙΑΣΜΑΤΑ)
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΕΑΝ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ:
  • ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕΩΝ, ΠΟΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ, ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ κ.α.
  • ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΟΙΜΩΝΙΚΩΝ Ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΥΤΟΛΥΠΗΣΗΣ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.
  • ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΦΟΒΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
  • ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ: ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΦΥΓΗ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ, ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΘΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΦΟΒΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΟΙ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΣ. ΤΟ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΑΡΑΧΝΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΟ, ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΟΒΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΑ.
ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΟΜΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΦΟΒΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΘΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΘΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΕΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑΝ ΤΕΤΟΙΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΕΥΡΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ, ΟΠΩΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ.







ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ & ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΌ ΑΓΧΟΣ είναι μια πολύ χρήσιμη και φυσιολογική αντίδραση από τον οργανισμό μας. Είναι η κινητοποίησή μας, πνευματικά και σωματικά εν' όψει μιας επερχόμενης σημαντικής περίστασης που συνοδεύεται από την ψυχολογική αίσθηση απειλής.
Αυτό που κάνει το δημιουργικό άγχος είναι το να διατηρεί ελεγχόμενα και σε συνεχή εγρήγορση το μυαλό μας, τη σκέψη μας, το σώμα μας και γενικά τις αισθήσεις μας ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να επιτύχουμε το σκοπό μας. 
Συνήθως τα αποτελέσματα είναι καλά και η κατάσταση είναι παροδική και διαρκεί όσο διαρκεί και η συγκεκριμένη περίσταση που βιώνουμε ή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Το δημιουργικό άγχος αυξάνεται προοδευτικά όσο πλησιάζει η αντιμετώπιση της απειλής αλλά κορυφώνεται και παραμένει λειτουργώντας βθηθητικά και όχι αποτρεπτικά. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται ούτε αντιμετώπιση, ούτε καταπολέμηση αφού είναι ουσιαστικά θετική η εμφάνισή του.


Αντίθετα το ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ περιλαμβάνει μια πιο  παρατεταμένη και πολλές φορές χρόνια κατάσταση στρες για τον άνθρωπο. Αιτία μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Συνήθως αφορά συνθήκες στην καθημερινοτητά μας που είναι ή τις εκλαμβάνουμε ως αρνητικές άρα απειλητικές ή επικίνδυνες προς εμάς όπως οι απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κάποιες φορές μπορεί επίσης να προκληθεί από μια απότομη αλλαγή στην καθημερινοτητά μας και τις συνθήκες μας. Με άλλα λόγια όταν συμβαίνουν γεγονότα που μπορεί να ανατρέψουν τις συναισθηματικές μας ισορροπίες και να μας προκαλέσουν έντονο στρες. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε υποσυνείδητους λόγους και παράγοντες ή να έχει να κάνει ακόμα και με τον τρόπο που ανατραφήκαμε, εκτείνοντας τις ρίζες του στην παιδική μας ηλικία. Όλη αυτή η περίσταση είναι ικανή να οδηγήσει σε μια διαταραχή άγχους ειδικά αν υφίσταται σε χρόνια και παρατεταμένη κλίμακα. Συνοδευτικά αυτής μπορεί να είναι μια σειρά ψυχοσωματικών συμπτωμάτων που μπορούν να εμποδίσουν τον καθ' ένα μας από το να ανταποκρίνεται στις καθημερινές του ενασχολήσεις και υποχρεώσεις, ακόμα και στα πιο βασικά ή απλά και που πιθανώς να έχει περαιτέρω αρνητικές νοητικές ή και σωματικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πολλές φορές εμπλεκόμαστε σε αυτή την αναμφίβολα αρνητική κατάσταση γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι τείνουμε να ερμηνεύουμε καταστάσεις και γεγονότα ως πιο απειλητικά ή αρνητικά από ότι είναι στην πραγματική τους βάση. Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό? Μια απλή λύση είναι κάτι που στις μέρες μας αποφεύγουμε οι άνθρωποι να κάνουμε ή έστω δεν το κάνουμε εξ' ολοκλήρου και ειλικρινώς. 
Το να μιλήσουμε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο, συγγενή ή φίλο. Να βγάλουμε από μέσα μας αυτό το βάρος. Αυτό μπορεί να έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα καθώς οι άνθρωποι γύρω μας ζουν και μπορούν ως εξωτερικοί αντικοιμενικοί παρατηρητές να δώσουν μια λύση ή μια συμβουλή συμβάλλοντας ή και στην εξάλειψή τους. 
Εάν το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο, τότε μια δόκιμη λύση είναι το να απευθυνθούμε σ' έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Εκεί είναι δυνατό να βοηθήσουμε με διάφορους μεθόδους όπως ψυχανάλυση, γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, εκπαίδευση σε τεχνικές αυτοχαλάρωσης, ψυχολογική στήριξη, βελτίωση αυτοεκτίμησης κ.α.





ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ.
ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΤΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.
Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ – ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ, ΕΧΕΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΔΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑ? ΣΤΟΥΣ 10 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΝΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ.

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΤΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ
(ΦΥΣΙΚΗΣ, ΖΩΙΚΗΣ Ή ΟΡΥΚΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ). ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΡΙΑΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ. ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Φ. ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΑΙΩΘΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ. ΓΙ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΙΝΤΑΙ, ΟΠΩΣ Η ΚΥΗΣΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ, ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Κ.Α.


ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ
ΣΕ ΜΙΑ ΟΞΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΕΩΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΣΤΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΜΕΣΟ ΤΕΛΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ή ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Κ.Α.

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ?
ΒΕΒΑΙΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ (ΧΗΜΙΚΑ) ΦΑΡΜΑΚΑ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, ΦΥΣΙΟ- ΚΑΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Κ.Λ.Π.

ΥΠΟΤΡΟΠΟΙΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ?
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΣΕΙ.
ΑΥΤΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ:
  • ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΥΓΙΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
  • ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ
  • ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ Ή ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΙΑ
  • ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ?
ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ (ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ, ΔΙΑΡΡΟΙΑ, ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ, ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ κ.λ.π.) ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΙΑΤΡΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.






ΤΣΑΚΡΑΣ


ΤΑ ΤΣΑΚΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ. Η ΡΟΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΤΣΑΚΡΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.
ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΕΩΡΟΥΜΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΚΑΛΩΔΙΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΓΗΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΣΑΚΡΑΣ.

1ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ (muladhara).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΘΕΤΙ ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ, ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ, ΔΟΝΤΙΑ, ΝΥΧΙΑ, ΟΣΤΑ, ΕΝΤΕΡΑ, ΠΡΩΚΤΟΣ, ΠΟΔΙΑ, ΑΙΜΑ, ΑΔΕΝΑΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ, ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΑ, ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ.
ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ 1ου ΤΣΑΚΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ,ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΓΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΣ, ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΚΟΣ, ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ, ΣΠΑΤΑΛΟΣ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ, ΥΛΙΣΤΗΣ, ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ Ή ΜΕΣΟ.

2ο ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΣΑΚΡΑ (svadhisthana).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ, ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΝΕΦΡΑ, ΟΥΡΟΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ, ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΟΠΩΣ ΑΙΜΑ, ΛΕΜΦΟΣ, ΠΕΠΤΙΚΑ ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΖΕΙ ΑΡΜΟΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΞΕΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΚΛΟΘΥΜΙΚΟΣ, ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΠΕΠΙΘΗΣΗ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΖΗΛΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ Ή ΑΝΤΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΡΝΗΣΗ ΦΥΛΛΟΥ, ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

3ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ (manipura).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 3 ΔΑΚΤΥΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΚΙΤΡΙΝΟ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΨΗ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ), ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΙΔΕΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗ ΜΕΣΗ, ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΣΤΟΜΑΧΙ, ΣΥΚΩΤΙ, ΣΠΛΗΝΑ, ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΩΝΤΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ, ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΘΥΜΩΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ, ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΖΗΛΙΑ, ΕΧΕΙ ΤΑΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΡΩ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΜΝΗΣΙΑ, ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ.

4ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (anahata).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΠΡΑΣΙΝΟ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΛΑΤΗ, ΚΑΡΔΙΑ,ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ, ΑΙΜΑ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΧΕΡΙΑ, ΔΕΡΜΑ, ΘΥΜΟ ΑΔΕΝΑΣ, ΟΡΜΟΝΗ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΓΑΠΗ, ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ.
ΣΕΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΟΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΤΗΤΙΚΟΣ ΚΙ ΑΓΑΠΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΜΙΣΕΙ, ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ, ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΕΙ.

5ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ (vishuda).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ ΚΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ, ΒΡΟΓΧΟΥΣ, ΟΙΣΟΦΑΓΟ, ΦΩΝΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΔΕΣ, ΤΡΑΧΗΛΟ, ΛΑΙΜΟ, ΣΑΓΟΝΙ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΘΥΡΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ, ΠΑΡΑΘΥΡΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΜΟΝΗ ΘΥΡΟΞΙΝΗ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΛΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΥΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΛΟΓΟΔΙΑΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ, ΕΧΕΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ Ή ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΕΧΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ.

6ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ (ajna).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΛΟΥΛΑΚΙ.
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΟΦΙΑ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΥΠΟΦΥΣΗ, ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑ, ΑΦΤΙΑ, ΜΥΤΗ, ΕΙΓΜΟΡΕΙΑ, ΜΑΤΙΑ. ΠΡΟΣΩΠΟ, ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΥΠΟΦΥΣΗ ΒΑΣΟΠΡΕΣΙΝΗ (ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΩΣ, ΣΥΓΧΩΡΕΙ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΑΛΗΝΑΓΩΓΕΙ ΟΡΓΗ, ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΡΗΣΜΑΤΙΚΟΣ, ΕΝΟΡΑΤΙΚΟΣ, ΗΡΕΜΟΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ Ή ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΣ. ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ, ΕΝΩ ΘΥΜΩΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

7ο ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ (sahasrara).
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ΚΙ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ ΜΩΒ Ή ΛΕΥΚΟ (ΦΩΤΟΣΤΕΦΑΝΟ).
ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΤΟ ΚΡΑΝΙΟ, ΕΠΙΦΥΣΗ, ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΜΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ, ΝΟΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟΙ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΝΟΙΩΘΕΙ ΠΑΝΤΑ ΞΕΘΕΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ. ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΝΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΑΞΗ κ.λ.π.






ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΠΑΧΑΙΝΕΙ?


ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ Ή ΠΟΛΥ ΤΟ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΙΛΩΝ. ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΤΑ ΕΞΤΡΑ ΚΙΛΑ ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. 
Η ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ. ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΚΑΙ Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΝΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΚΙΛΩΝ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ Ή ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ. ΑΥΤΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ. ΑΥΤΟ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ.
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗ.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ. Η ΗΠΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΚΑΙ Ω-3 ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.
Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΠΕΠΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΛΩΝ ΑΥΤΩΝ.





ΝΕΡΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ?


Το πολυτιμότερο αγαθό που μας έδωσε απλόχερα η φύση!!!
Αναντικατάστατο για τη επιβίωση, την υγιεινή διαβίωση, αλλά και την ίδια μας την ζωή.
Αποτελεί το κύριο συστατικό του οργανισμού μας.
Είναι αναγκαίο για όλες τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν. Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή. 
Εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματός μας, που θα απέβαιναν καταστρεπτικές για τον οργανισμό. 
Επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας με τον ιδρώτα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού βάρους. 
Είναι απαραίτητο για την πρόληψη της αφυδάτωσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους. 
Κάνει καλό στο δέρμα, καθαρίζει τον οργανισμό και φυσικά μας βοηθά να γυμναζόμαστε καλύτερα.
Η ημερήσια δοσολογία για να διατηρήσουμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού μας είναι τουλάχιστον 8 - 10 ποτήρια (2-2,5 λίτρα) για υγιή άτομα.
Νερό θα πρέπει να πίνουμε πριν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε, σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Για όλα αυτά, αλλά και άλλα πολύ περισσότερα το νερό θα πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνήθεια........!!!!!!







ΥΠΝΟΣ 


Ο ύπνος καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της ζωής του ανθρώπου. Οι αιτίες που γέννησαν την ανάγκη του και ο τρόπος που ενσωματώθηκε στον βιολογικό κύκλο αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο της εξέλιξης.
Στην ελληνική μυθολογία η νύχτα γέννησε τον ύπνο, ο οποίος ήταν πατέρας του Μορφέα, θεού των ονείρων. Ο ύπνος και τα όνειρα θεωρούνται μορφή επικοινωνίας με τους Θεούς.
Για την επιστήμη όμως η ερμηνεία του φαινομένου παραμένει ακόμα ασαφής. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί, συμπίπτουν ως προς την ύπαρξη ενδογενών χρόνο-βιολογικών ρυθμών.  
Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας. Η ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητά του. 
Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 και περισσότερος από 9 ώρες.
Η ποιότητα του ύπνου είναι συνάρτηση του χρόνου επέλασης και της αναπαυστικής του επίδρασης. Αυτή εξαρτάται από την έλλειψη θορύβων, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα ελαφρά γεύματα, τη φυσική άσκηση, την σταθερότητα και την άνεση του χώρου κατάκλισης καθώς και την τήρηση τακτικού ωραρίου. 

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
  • ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΥΓΙΗ: Η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την επιβάρυνση της αρτηριακής πίεσης και την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης. Αυτές με τη σειρά τους ευθύνονται για τα καρδιακά επεισόδια.
  • ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ: Όταν το σώμα στερείται τον ύπνο εισέρχεται σε μια κατάσταση στρες. Οι λειτουργίες του τίθενται σε υψηλή επιφυλακή, εξ' αιτίας της οποίας προκαλείται αύξηση της πίεσης του αίματος και έντονη παραγωγή ορμονών πίεσης.
  • ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ: Ενώ το σώμα ξεκουράζεται, ο εγκέφαλος βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τις συνδέσεις μεταξύ των γεγονότων, των συναισθημάτων και της μνήμης. Ο εγκέφαλος κρυσταλλώνει τις μνήμες για να πραγματοποιήσει τις συνδέσεις.
  • ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη. 
  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ: Τα κύτταρά μας παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη κατά την διάρκεια του ύπνου. Από αυτήν διαμορφώνονται δόκιμες μονάδες για τα κύτταρα που βοηθούν στην αποκατάσταση της σωματικής μας υγείας. Επίσης βοηθάει στις ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο σώμα από την πίεση, τις υπεριώδεις ακτίνες και άλλες επιβλαβείς επιθέσεις. 
  • ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όσο πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι ξυπνάμε το πρωί, τόσο πιο πολλή ενέργεια θα έχουμε για να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι θα κοιμηθούμε και καλύτερα και ευκολότερα και το ακόλουθο βράδυ για να συνεχίσουμε με ταχύ ρυθμό και την επόμενη μέρα.
  • ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ: Ο ύπνος επηρεάζει πολλές από τις χημικές ουσίες του σώματος. Σαν αυτή της σεροτονίνης. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια στην σεροτονίνη είναι πιθανότερο να υποκύψουν στην κατάθλιψη. Γι' αυτό ο ύπνος δρα σαν ασπίδα προστασίας.
  • ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΥΣ: Απλά γιατί ο ύπνος προστατεύει τη διανοητική και πνευματική υγεία, καθώς και τη γνωστική λειτουργία και την διάθεση.
  • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΕΓΜΟΝΗ: Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στον οργανισμό από την έλλειψη του ύπνου οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με την πρόκληση παθήσεων στην καρδιά, καθώς και με την υψηλή πίεση και το διαβήτη. Η φλεγμονή θεωρείται μία από τις αιτίες επιβάρυνσης της σωματικής κατάστασης μας καθώς γερνάμε.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δώρα Λουκοδήμου - Bodyandaction (fitness) - 04/07/14 | Dora Loukodimou